Co to znamená UMĚT ANGLICKY?

umět anglicky

Co to znamená UMĚT ANGLICKY ?

  • Znamená to, znát všechna gramatická pravidla?
  • Znamená to teoreticky se seznámit se spoustou slovíček?
  • Znamená to umět doplnit odpovědi do zkušebního testu?

Ale jak dokážete pracovat s teoretickýma znalostma? Jak dokážete používat sloveso can, is, take, should, cry? Jak rychle ze sebe dokážete vystřelit tato slovesa, když je potřebujete?

Nebo když na vás někdo mluví. Jak rychle mu dokážete porozumět a stíhat všechno co říká?

Angličtina, jako každá jiná dovednost se skládá z teorie, ale také z praxe.

kuchař - umět anglicky

Třeba kuchař. Měl by trávit hodně času u plotny a vařit, že? Ale co když on nevaří. Jen jednou za měsíc uvaří čaj. Přesto si čte v kuchařkách a sleduje krásné obrázky jídel, které uvařil někdo jiný. Možná toho o vaření ví hodně, ale řekli byste, že umí vařit?

Nebo fotograf. Měl by být v terénu nebo v ateliéru a fotit, že? Ale co když nefotí. Jen jednou za týden se vyfotí v zrcadle. Přesto si čte ve fotografických knihách o typech fotoaparátů nebo o tom, jak se má modelka při focení otočit, aby fotka hezky vypadala. Možná toho o focení bude znát hodně, ale řekli byste, že umí fotit?

fotograf - umět anglicky

Co takový architekt? Měl by navrhnout budovy, které se pak postaví a jsou lidem k užitku. Ale on nic nenavrhuje. Jen jednou za rok někomu ukáže svůj velkolepý návrh na psí boudu. Přesto si čte o slavných architektech, studuje programy pro architekty a baví se s kamarády o nových budovách. Ale nikdy nic nepostavil. Možná toho o architektuře zná hodně, ale řekli byste, že umí "architektovat"?

Teorie a teoretické znalosti jsou krásná věc, ale až praxe nám ukáže, jestli jsme v teorii efektivní nebo jestli bychom neměli ve svém studiu něco změnit.

S kolika lidmi jste za poslední rok mluvili anglicky? Kolika videím v angličtině jste opravdu porozuměli? Kolik slovíček znáte tak, že si je kdykoliv rychle vybavíte?

Čtete hodně o angličtině nebo opravdu dokážete číst anglicky? Chcete mluvit o angličtině nebo chcete mluvit anglicky? Umíte o angličtině mluvit dlouho nebo dokážete dlouho mluvit anglicky?

Doufám, že vám toto praktické zamyšlení bylo ku prospěchu.

 

Image by 990609 from Pixabay 

Image by Joseph Mucira from Pixabay 

Image by squarephotogirl from Pixabay